İşletim Sistemi

Linspire

10.05.2007

Sevgili okuyucular,

Bir dönem Lindows isimli bir işletim sistemi çıkagelmişti hatırlar mısınız? Beyle windows ve linux programlarını bir arada çalıştırmayı vaadediyordu ve iyi reklam yapmıştı açıkçası. Neyse efendim bu sistem duyurulduğu zaman beta aşamasındaydı ve çıkmasını merakla bekliyorduk ama sonra bir şey oldu... sistem çıktı ama kimsenin haberi olmadı :)

Öncelikle Microsoft "Lindows" ismi "Windows" u çok çağrıştırıyor diye bir dava açtı ve sanırım bu dava'yı kazanmış olacaklar ki sistem şu anda "Linspire" ismi ile dağıtılmakta.

Temel olarak debian linux tabanlı olan sistem diğer linux sistemlerinden farklı olarak 50 kusür dolara mı ne satılmakta. E insan bir linux sistemini para ile satıyorsa vardır bir bildiği diyorsunuz ve emule kardeşim sağolsun parasız bir şekilde sisteme ulaşabiliyorsunuz :)

Efendim çektim kurdum sistemi hafta sonu güzel güzel. Kurulum kısımları az biraz ingilizcesi olan şahıslar için gayet kolay ve isterseniz CD'yi live olarak da (yani sisteminize kurmadan) kullanabiliyorsunuz. KDE arayüzünü kullanan sistem gayet güzel özelleştirilmiş ve windows ile machintosh arasında güzel bir görsellik kazanmış. Adamların grafik tasarımcıları iyi bir iş çıkarmış yani.

Sistemde diğer linux dağıtımlarından en farklı olan özellik CNR (Click And Run) özelliği ve bu anladığım kadarıyla şu şekilde çalışıyor. Siz bir windows executable'ına tıkladığınız zaman sistem internetten bu dosya ile ilgili bilgileri alıyor ve sisteminizde en iyi şekilde çalıştırmaya çalışıyor fekat benim evimde böyle bir şey olmadığı için ne yazıkki deneyemedim bu sistemi. Dedim acaba sistemde ön tanımlı bir şeyler var mıdır falan ufak windows programları denedim ama sonuç olumsuz.

Linspire anladığım kadarıyla wine isimli windows emulatorunu kullanmıyor. Adamlar kasmış kendi tekniklerini geliştirmişler (ki zamanında Lindows'un isim yapmasının nedeni de buydu). Wine'i kendilerine göre özelleştirmiş de olabilirler bilmiyorum fakat windows programları için internete bağlanma gereksinimi yüzünden benim gözümden baya bir düştü sistem ve bu yüzden hemen shift + delete'e maruz kaldı ve üzerine tüm zamanların en iyi işletim sistemlerinden biri olan Greenie Linux 1.7.2 versionu kuruldu ve JBuilder 2006 ile çalışmaya hazır hale getirildi ;)

Benim çektiğim version Linspire 5.059 versionuydu ve adamlar linux kullanmak isteyenler için güzel bir sistem yapmışlar açıkçası. Linux'un console'una pek bulaşmadan işlem yapıyorsunuz ki console'a ulaşmak için pratik bir icon, link falan yok (diğer linux sistemlerinden en ön plandadır ;)

Deneyin görün derim ben size.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz