Genel, Kişisel

“Biz eskiden” diye başlayan bir yazı…

13.08.2007
Uzunca bir zamandırbu başlıkta bir yazı yazasım vardı aha da yazıyorum işte okuyun gari :

Abicim ben yeniliği seven bir insanımdır aslında ama şöyle durup olduğum yere, yaptığım işlere bakıyorum da... "ulan eskiden daha güzeldi be" demekten alamıyorum kendimi.

Ben bilgisayarı aldığımdan beri hayatımın 1 numarasına koymuş bir adamım. Gecemin, gündüzümün, herşeyimin bilgisayar olduğu dönemler oldu, oluyor ve büyük ihtimalle olacak :) Blog'u okuyanlar bilirler tarihim ufak kolları aşağı çekerek oyun değiştirilen ve ayar yapılan makine ile bilgisayar (aslında bu oyun makinesiydi) olayına girdim ve commdore 64 ile ilk programlama, grafik gibi deneyimlerime ulaştım.

Özellikle Amiga'yı hayatım boyunca uğraştığım makineler sıralamasında 1 numaraya koyarım. O kadar da sorun çıkaran bir makinem vardı ki kasa açık olarak çalışıyordum artık ama sorun gidermesi bile zevkli bir makineydi Amiga.

Bence işin sırrı teknolojinin sınırlarının olmasında yatıyor. Amiga, Commdore 64 gibi makinelerin büyüsü standart olmalarında yatıyordu. Yani Commodore 64'ün işlemcisi sabitti, hafızası sabitti, yapılabilecekler sınırlıydı ve bu işi güzel yapan da buydu. Şu anda standart namına hiç bir şey kalmamış durumda. Bir şey üretiyorsunuz ve "bu yaptığım tüm Amiga'larda çalışır hacı" gibi bir cümle ne yazık ki kuramıyorsunuz. Yaptığınız şeye "Bu tüm windows'larda çalışır" bile diyemiyorsunuz yok artık öyle bir muhabbet. "%90 çalışır" aha bütün diyip diyebileceğiniz bu kadar :)

Aslında şu internet işin bokunu çıkaran asıl unsur bence. Özellikle bant genişliklerinin artması ile birlikte tamamen tüketim toplumu halini aldık. Eskiden haftalar, aylar boyunca bir albüm dinlerdim ama şu anda 1 haftada 10 albümü hatmediyorum ve eskiden aldığım zevkin yanına bile yaklaşamıyorum.

Eskiden böyle her yıl düzenli çıkan programlar, oyunlar falan yoktu. Bir oyunu aldın mı çok uzun süre oynardın. (Sağolsun bünyem halen bu şekilde davranıyor oyun konusunda) ama şu anda bir çoğumuz haftada bir değil bir çok oyunu bitiriyor, sıkılıyor falan filan ve işin en acı yanı şu anki oyun teknolojisi ile bir Amiga oyun teknolojisinin karşılaştırılamayacak olması ama aynı tadı bir türlü vermiyor işte.

Böyle yeni düzenin ta mna koyim ben be :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz