İşletim Sistemi

Ubuntu Vs. Kubuntu

17.03.2008

Bir cumartesi günü Kubuntu'dan kıllanmış biri olaraktan Pazar günü Ubuntu'yu tekrar kurmanın vermiş olduğu rahatlıkla yazıyorum beyler bayanlar :)

"Kubuntu ulen Ubuntu'nun KDE Desktop kullanan versionu işte..." deyip geçmeyin alakası yok :) KDE sistemi nedense tam oturmadı halen. İlk olarak Knoppix ile kullandığım KDE sistemi o zamanlar da acaip hatalar veriyordu. Daha sonra Slax ve kendi geliştirdiğim Greenie üzerinde de KDE kullandım ve hep "her an göçecek" imajına sahipti.

Ubuntu'nun paket yükleme sistemi gayet güzel (debian sağolsun) ve Ubuntu'da paketler önce çekiliyor sonra yükleniyor. Eğer download sırasında bir sorun çıkarsa yüklemiyor efenim. Fakat Kubuntu'da nedense durum böyle olmadı. İnternet hattımın yavaşlığından dolayı download işleminde sorunlar oluştu ve bu sorunlar her nedense sisteme etki etti! Root olarak kullanmak istediğim Kubuntu inatla reddetti bu durumu. Ubuntu'da "root da login olabilsin" diyorsun login ayarlarında oluyor bitiyor. Kubuntu'da bu işlem için bir sürü ince ayar yapmam gerekti. Sonuç olarak programlar çalışmadı terminal'den elle yazarak çalıştırdım falan. Stabilliği gitti sistemin. Paket yönetimi de hem Gnome'dan yavaş hem de yönetimi zor.

Cumartesi akşamı Kubuntu için ek wireless programları yükledim ve bu programları açınca sistemle beraber gelen KNetworkManager sapıttı! ne yaptıysam ne ettiysem düzeltemedim ve interneti olmayan bir sistemi kim ne etsin diyerekten Pazar günü formatı çakıp Ubuntu kurdum. Ubuntu'nun (gnome'un) kullanımına da alıştığım için gayet rahat geldi sistem ve çatır çatır çalışıyor maşallah :)

Bu yazıyı Ubuntu üzerinden yazıyorum demek isterdim fakat Windows üzerinden yazıyorum çünkü Ubuntu'yu kurduktan sonra Norton Ghost ile windows üzerinden yedeğini aldım. Aslında bu ghost image'ının ilerde recovery işlemini yapıp yapamayacağını tam bilemiyorum :) Yalnız madem yapamayacak neden sorunsuz bir şekilde Ext3 formatının yedeğini aldı diye de sormadan edemiyorum kendi kendime :)

Lafı gelmişken Norton Ghost'dan da bahsetmek lazım. Ben paranoyak biri olduğum için düzenli yedek alıyorum ve Ghost gerçekten hayat kurtarıyor. Geçenlerde kaybettiğim Laptop'umla beraber giden Windows sistemimi kaybettiğimden 1 hafta öncesinde yedeklediğim için gayet iyi bir şekilde kurtardım ;)

















Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz