Kişisel, Müzik

Dergilerin Bilgisayarla Müzik Yazıları

10.04.2008

Hacı ben bilgisayar dergilerini okumayı severim. Özellikle BYTE yazılım konularına daha çok önem verdiği için ve yazarları oldukça sevdiğim isimler olduğu için öncelikli tercihimdir. Hele dergilerde kendi ilgi alanımda olan bir konu varsa yeme de yanında yat hemen alırım. "Bilgisayar destekli müzik yapımı" da bu konulardan biri. Çok eski zamanlardan beri bu konu ile uğraşmış biri olarak gayet sağlam bir bilgi birikimine sahip olduğumu düşünüyorum ve dergilerin bu tür yazılarını ağır bir şekilde kınıyorum. Neden mi? buyrun nedeni :)

Abicim "Kendi Müziğini Kendin Yap" başlığında bir yazı yazıyorlar ve benim şimdiye kadar kullandığım programların ismi geçmiyor yazıda. Ohannes diyorum ben yanlış bir yolda mı ilerledim şimdiye kadar? Bu bizim ülkemizde mi böyle bilmiyorum ama bilgisayarda müzik yapmak deyince hazır davulları, basları bir araya getirip kolaj yapmaktan ibaret sanıyorlar. Bu sebepledir ki salak salak sonu E-Jay ile biten programları tanıtıyorlar ve insanları zaten yapılmış olan müzikleri bir araya getirdiklerinde müzik yapmış olduklarına inandırıyorlar. Hacı müzik konusu bu kadar kolay bir konu olsa bunca yılda bu kadar az ilerleme kaydetmiş olmazdık heralde değil mi? İşin notası var temposu var akoru var... Sen bunları bir yana bırakıp kolaj programlarını tanıtırsan ne anladım ben müzik yapmaktan. Hayır nota bilgisi versin demiyorum ama bu işin o boyutunu da belirtmesi lazım yazan kişinin. Ayrıca bu işin profesyonel anlamda yapılabilmesi için kullanacağı programları da sunması lazım. Mesela bir Reason programını anlatması neler yapılabileceğini, nerelerde kullanıldığını söylemesi lazım şahsın.

Ben şimdiye kadar okumuş da b.kum gibi bilgileri öğrenmiş olan insanoğluna buradan bir tanıtım yapmak isterim. Öncelikle bu bilgisayarda müzik işleri Atari ile sağlam bir yere kavuşmuştur çünkü Atari'nin müzikle ilgili gayet hoş özellikleri vardı vakti zamanında. Yine de yalnız Atari ile değil Syntheseizer desteği ile birlikte güzel parçalar ortaya çıkıyordu. Efendim sonra işi Amiga ele almıştır. Tracker adını verdiğimiz programlar 4 kanalla 8 bit seslerle dünyanın hakimi haline gelmişlerdir :) Bu arada PC platformunda da Cubase programı gayet iyi bir yere sahip olmuş profesyonellere güzel hizmetler vermiştir. Amiga'da özellikle benim kullandığım Protracker programı kült haline gelmiş bizim yazdığımız şarkılara bile arkaplan olmuştur :) Efendim sonra PC DOS için Fasttracker programı çıkmış tabiri caizse ortamın a.q.muştur :) XM uzantılı müzikler bir anda dünyayı kasıp kavurmuştur (abart a.q. :))

Sonraaaa Windows ortamının avantajlarından faydalanma zamanı gelmiştir ve Fruity Loops (şu andaki adı FL Studio) ve Reason gibi programlar piyasayı avuçlarına almışlardır. Skaletracker, Renoise gibi tracker programları windows'un gücünü de kullanarak tracker furyasına halen devam ediyorlar ama artık devir onların devri değil tabi. Yalnız belirtmem lazım ki şu anda kullanılan programlarla zamanında k.çımızı yırtarak yaptığımız müzikleri yapmak çocuk oyuncağı haline geldi. Bir echo efektini bile zamanında kodla verirdik teknikle verirdik şimdi doğrudan efekt olarak basıp geçiyoruz :)

Yaa okuyucular yemeyin numaraları düzgün programları kullanın yapacaksanız düzgün yapın şu işleri :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz