İşletim Sistemi

Windows Tarihi

21.07.2008

Hacı bir de ben yazayım şu Windows tarihini kendi gözümden gördüğüm üzere de yazı olsun şenlensin blog :)

Efendim Windows ilk olarak 1983'de MS-DOS altında çalışan GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) olarak piyasaya çıkmış. Ben o dönemleri bilmem ama MS-DOS kullandığımız dönemleri bilirim. Birsürü oyun oynadık :) Batman'in 200 küsur combolu bir oyunu vardı hatta bulalım tekrar oynayalım istiyorum :) Krokiller ne combo yapmıştı bu oyunda sanırım Midway'in bir oyunuydu...

Windows ilk sürümü olan 1.0'ı 1985 yılında çıkarmış. Amiga'nın işletim sistemi Workbench buna takar geçer efendim :)

Windows 2.0 1987 yılında çıkmış güzel olmuş :) 1.0'dan daha fazla satmış ve nedeni Excel ve Word'un dahili olarak gelmesiymiş :) Workbench buna da takar be :) Bu dönemde Aldus diye bir firma Pagemaker yazılımının Windows sürümünü çıkarmış ve diğer firmalar da Windows için yazılım geliştirmeye başlamış.

1990 yılında Windows 3.0 çıkmış ve Microsoft asıl başarısını bu işletim sistemiyle elde etmiş. Multitasking denilen çoklu işlem yapabilme yeteneği bu sürümde oturmuş. Ben de kullandım ucundan kıyısından Windows 3.0 da oyun oynadık be DOS ortamına düşüp :)))) 1993'de de Windows 3.1 çıkmış ve bu daha bilinen bir sürümdür. İlginç değil mi 3.1 versionu 3.0'dan daha çok biliniyor :)

1993 yılında Windows 3.1 ile beraber şu anda XP'nin falan tabanını oluşturan NT serisinin de 3.1 versionu çıkmış. Windows 3.1 DOS tabanlıyken NT kendi çekirdeğine sahiptir.

1995 yılında Microsoft bir çılgınlık yapıp Windows 95'i çıkarmıştır ve gerçek anlamda piyasanın a.q. sürecini başlatmıştır. Gerçekten bir şeye benzeyen bir işletim sistemiydi walla 95 severdim kendisini.

1998 yılında çıkan Windows 98 de Microsoft'un ününe ün katmış ve ne kadar rezil bir işletim sistemi olsa da o zaman için gayet güzel işler görmüştür. Ayrıca Windows 98 Internet Explorer'i içinde barındırmasıyla bir sürü davaya sebep olmuş ama bu sayede yerini feci derecede sağlamlaştırmıştır. 1996 yılında Windows NT'de 4.0 sürümünü çıkarmıştır.

2000 yılında Windows 2000 çıkmış ve o dönemin donanımlarına göre ağır bir işletim sistemi olsa da gayet stabil güzel bir işletim sistemi olarak bende güzel anılar bırakmıştır :) Çok uzun süre Windows 2000 ve Windows 98'li bir makine ile çalıştım. Hatta sonrasında XP'i 2000'in üzerine güncelleme olarak kurmuştum. Bu yıllarda Microsoft bir de Windows ME çıkarmıştır ki oooy çıkarmaz olaydı dersiniz :))) Leş gibi bir işletim sistemidir birsürü uyumsuzluk sorunu falan rezillik...

2001 yılında NT 5.1 çekirdeğini kullanan ve MS-DOS sistemini de içinde barındıran XP yayınlanmış ve ipler kopmuştur :) İlk zamanlarında driver problemleri falan yüzünden geçmediğim ama sonra kurup gerçekten hayran olduğum bir işletim sistemidir XP. Bence (bir çok otoriteye de göre) Microsoft'un en iyi işletim sistemidir. Kraldır kraldan çok kralcıdır :)))

Windows eskide olduğu gibi MS-DOS ve NT tabanını artık XP, Vista... ve Server tabanı olarak götürüyor. Windows 2003 Server anlamadığım için bahsetmiyorum buradan :)

2006 Yılında Windows Vista çıktı ve b.k yedi afedersiniz :) Bence b.ktan bir işletim sistemi. Eywallah güzel grafikler masaüstü falan da ben sevmem kardeşim öyle şeyleri seven kullansın ne yapayım :) XP'i bile Windows 2000 stilinde kullanan adamım ben :) Bira içen insanım :))))    

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz