Programlama

Flash Media Server Olayları

19.06.2009

Hacı bu günlerde Flash Media Server, Red5, RTMP, Stream Broadcast gibi sözler benim anahtar kelimelerim :)

Online oyun olsun, Webcam yayını olsun çeşitli işlere bulaşacaz bakalım hayırlısıyla :) Hatta Ati ile beraber çılgın bir projemiz var bakalım olursa yer yerinden oynayacak :) Hemen topladığımız bilgileri paylaşalım :

Öncelikle bu media server olayları tamamen RTMP (Real Time Messaging Protocol) altında oluyor. C# ile yazılmış RTMP Client'lar falan da var bu protokolü öğrenme adına. Ondan sonraaa data alışverişleri AMF (Adobe Messaging Format) ile yapılıyor. Hatta en son AMF3 kullanılıyor. Red5 bu konularda daha geliştirmeye açık Adobe Media Server'a göre. Hatta J2ME ile yazılmış RTMP client'lar da var bunlarla cep telefonlarından online oyunlara müdahale imkanı bile bulabilirsiniz.

Flash Media Server tamamen actionscript tabanlı olarak çalışıyor server tarafını da actionscript ile yazmanız gerekiyor ve kullanımı kolay güzel helal :) Yalnız veritabanına falan nasıl bağlanıyor o kısımları bilemiyorum. O'Reilly yayınlarının (Alfa yayınları gibi oldu lan) "Learning Flash Media Server 3" diye bir kitabı onu bulmanızı tavsiye etmekle yükümlüyüm :) hmmm kitaba baktım da onda da database bağlantısı yok yalnızca txt dosyalarını nasıl kullanırsınız falan anlatılmış. Google'dan bakmak lazım. (http://www.adobe.com/products/flashmediaserver/)

Red5'da iseeee harika Java altyapısı sizi bekliyor. Eh elinizin altında Java dili olunca yapabileceklerinizin sınırı olmuyor tabi database'den file system'e kadar her türlü olayı yapabilirsiniz... sınır sizsiniz :)) Kullanımı biraz daha zor olsa da ben Red5'ı tercih ediyorum ve daha profesyonellere yönelik buluyorum. (http://code.google.com/p/red5/)

Red5 opensource bir proje olduğundan dolayı bedava çekkur daldır çıkart! Adobe Media Server kallavi bir fiyata sahip (5000$ civarı) ama developersan indiriyorsun License kurmuyorsun ve max 10 kişiye kadar hizmet veren server sorunsuz olarak çalışıyor gayet güzel bir sistem bence.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz