Genel, İnternet

Google Engellenebilir mi?

07.06.2010

Evet bu güncel bir konu aslında. Burada bahsetmedim ama birkaç gün önce  Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı (TİB) Youtube'u engelleme amacıyla Google'a ait IP bloklarını engelledi ve bunun sonucunda Google Analytics'i de içine alan birkaç servisi ve Google'ın kendisini de engellemiş oldu!

Buyrunuz eski bir haber : 

2008 yılında, 2 ya da 3 kez --ki bunlardan biri kişisel hakaret, diğer 1 ya da 2’si yine Atatürk’e hakaret, şikayetleri-- vatandaşlarca savcılıklara yapılan şikayetler nedeniyle Google için erişim engelleme kararı verildi. Ancak bu kararlar, TİB’in mahkemelere verdiği “Google aynı zamanda bir iş platformudur. Bu platformun engellenmesi, mail başta olmak üzere pek çok fonksiyonun kullanımını engelleyecek ve ticari zarara yol açacak” benzeri bir yorum nedeniyle uygulamaya hiç konulmadı. Olay bu haliyle de hiç bir yerde haber olmadı.

Evet doğrudur bu ülkede Google'dan ekmek yiyen birsürü insan çalışıyor ve bunu engellemeye kimsenin hakkı olamaz. Şu savunmaya bakar mısınız? 

TİB ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) erişim engelleme gibi bir durumun olmadığını belirtti. BTK yaptığının erişimi engelli olan, http://www.youtube.com İnternet adresine ilişkin IP adreslerinin güncellemesinden ibaret olduğunu savundu. “Güncellenen IP adreslerinin arkasında farklı şirketlere ait alan adı veya çeşitli hizmetlerin barındırılması bu şirketlerin kendi tercihleri ve sorumluluklarındadır” denildi. Ve sorunu bu şirketlerin kendilerinin çözmesi istendi. Konu hakkında daha kapsamlı bir açıklama almak için aradığımız TİB’de ise bahsi geçen açıklamanın yeterli olduğu söylendi.

Bu kadar saçma bir şekilde sıyrılınabilir bir işten. Şu anda Youtube DNS tabanlı çözümlerle de çalışmaz durumda (veya bir çalışıyor bir çalışmıyor). Hala anlamsız bir engelleme çabasıdır gidiyor. Google da araya kaynadı işlemler sonucunda ve Analytics gibi çok önemli ve en yaygın kullanılan sistemlerinden birine erişilememesi bildiğiniz denyo bir durum!

Bu işin daha Proxy çözümü var ki onu engellemek imkansız. Bakalım millet o konuda çözümler sunmaya başlayınca ne yapacaklar?

Rezil bir ülkede yaşıyoruz bunu kabul etmek lazım...

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz