Donanım, Oyun

PSP 2 Tanıtıldı

27.01.2011

Türkiye saatiyle sabah saatlerinde Japonya, Tokyo'da gerçekleştirilen toplantıyla Sony, uzun zamandır beklenen PSP 2'i tanıttı.

Tasarım olarak kaydırılabilir bir tasarım yerine PSP tasarımını daha oval olarak uygulamışlar.

Buradan sonrasını yahoyt'dan alıyorum arkadaş yazamam işim var :D

PSP 2'nin 5 inç boyutunda 960x544 çözünürlükte ekranı bulunuyor. Çözünürlüğün 5 inç bir ekran için oldukça yüksek kaliteli bir görüntü oluşturacağını belirtelim. Ekran OLED teknolojisini kullanıyor ve dokunmatik özelliği bulunuyor. Menülerde ve oyunlada ekrana dokunarak kullanmak mümkün olacak. LiveArea isimli yeni geliştirilen arayüz, dokunmatik özellik sayesinde kullanıcılara rahat bir kullanım sağlayacak gibi. ARM-Corte A9 Core işlemci kullanan cihaz, teknik açıdan oldukça iddialı gözüküyor.

PSP 2'nin PS3 kalitesinde görüntüler sunacağı söyleniyordu. Çıkışıyla birlikte gelecek oyunlara ve tanıtımda gösterilen görüntülere bakınca PSP'den çok daha iyi olduğunu, PS3'e de yakın olduğunu belirtebiliriz. Elde taşınan bir konsol için oldukça kaliteli grafiklere sahip. PSP 2'nin Sixaxis özelliği de bulunuyor. Bu da oyunları tıpkı iPhone'da olduğu gibi cihazı hareket ettirerek oynama imkanı sunacak. PlayStation 3 kollarında da bulunan Sixaxis teknolojisi, adından da anlaşılabileceği gibi 6 yönde hareketi algılayabiliyor. Ayrıca elektronik pusula da PSP 2'de yer alıyor.

Sony, PSP 2'yi sadece oyun aleti olarak tasarlamadığını, oyun oynayanların da dünyayla aynı anda oynayabileceği bir tasarım geliştirmiş. Cihazda Wi-Fi, 3G, GPS gibi özellikler bulunuyor. Ayrıca çeşitli uygulamalar da indirilerek cihazda kullanılabilinecek. İlerleyen zamanlarda Facebook, Twitter gibi uygulamarın PSP 2'ye gelmesi bekleniyor. Her türlü internet bağlantısı yer alan cihazın önünde ve arkasında da kamera bulunuyor. İlk PSP'de de yer alan Skype, PSP 2'de de yer alacak gibi.

Yön tuşları ve kare üçgen gibi oyun tuşlarının yanı sıra ilk cihazda olduğu gibi iki adet analog bulunuyor. Bu analogların görünüm itibariyle ilk cihazdan daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Cihazda ayrıca PSP Go'da da yer alan PS tuşu da bulunuyor. PSP 2'nin arkasında da bir touch pad bulunuyor. Bu touch pad'in şimdilik ne tarz işlev gördüğü açıklanmadı.

UMD'nin yer almayacağını haberimizin başında belirtmiştik. PSP 2, hafıza kartı tarzında bir sistem kullanacak. Yeni medya ismiyle tanıtılan hafıza kartının klasik SD tarzında mı olacağı yoksa yine UMD tarzı yenilikçi sistem mi getireceği henüz kesinlik kazanmadı. Ancak oyunların cihaza da indirilebileceği tahmin ediliyor. Cihazın kapasitesi de henüz açıklanmayanlar arasında.

PSP 2, 2011'in başında tanıtılmış oldu fakat çıkış tarihi pek de yakın gözükmüyor. Tanıtımında üstüne durulmayan çıkış tarihinin en erken 2011 sonları olması bekleniyor. Tahminlere göre Ekim-Kasım aylarındaki yoğun oyun döneminde PSP 2 çıkabilir. Fiyatı ise tamamiyle soru işareti. Sony, açıklamadığı gibi böylesine özellikli bir cihazın fiyatı konusunda henüz tahminler de yer almıyor. Bize göre 700-750 lira arası bir fiyatla ülkemizden satışa sunulabilir. 3G özellikli olmayan versiyonunun bulunması da düşük fiyatlı seçenek oluşturabilir.

Sonuç olarak güzel bir cihaz bizleri bekliyor 2011'in sonlarında. Vatana millete hayırlı olsun :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz