Genel, İnternet, Programlama, Yazılım

Richard Stallman Döktürüyor

02.11.2011

Özgür yazılım dünyasının en kral isimlerinden olan Richard Stallman bakın neler neler demiş :

Özgür Yazılım Kurumu ve GNU projesi'nin kurucusu Richard Stallman, Steve Jobs'un ölümünün ardından "Ölümüne değil ama gitmesine sevindim" diyerek gündeme oturmuştu. Şimdi ise Stallman, sözlerini daha açık bir şekilde ifade etti, birtakım yeni eleştirilerde bulundu.

Stallman'a göre dikkat edilmesi gereken şey, Jobs'un halen hayatta olanları nasıl yönettiği. Stallman'a göre Jobs, Apple çalışanlarına "genel amaçlı bilgisayarları, dijital kelepçelerle hiç olmadığı kadar haksız ve denetleyici bir hale getirin" demişti. Stallman, şöyle devam etti:

"(Bilgisayarları) öyle tasarladı ki, kullanıcıların onlara kendi seçtikleri uygulamaları bile yüklemesine izin vermedi - bedava (özgürlüğe saygı duyan) uygulamaları yüklemek ise tamamen yasak."

"Apple tarafından yüklenmeyen yazılımları yasadışı bir hale getirmeye bile çalıştı."

Stallman'a göre Jobs'un bilgisayarlarını düzgün ve hoşa giden bir hale getirmedeki başarısı, sadece onların gerçek doğasını maskeledi: "Jobs, bu bilgisayarları nasıl stil sahibi ve pürüzsüz hale getirebileceğini gördü. Bu normal olarak olumlu olabilir, ancak bu durumda değil. Zira bunun paradoksal etkisi, kontrol etme doğasını haklı gibi gösterdi."

Walla adam sert konuşuyor ama doğru konuşuyor bence. Bilgisayar, cep telefonu gibi özgür olması gereken cihazları mal gibi denetimi altında tutmak istiyor Apple. Benim için doğru ve yanlış olan şeyin ne olduğunu nereden bilebilir acaba sevgili Apple? Koskoca Flash'ı kaldırdılar IPhone içinden sırf Adobe'nin daha fazla yayılmasını engellemek için ama yemedi Flash geliştikçe gelişti ve HTML5'in kendisine asla yetişemeyeceğini gösterdi bence.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz