İnternet, Mobil, Programlama

Adobe Neden Mobil Flash’ı Bitirdi?

14.11.2011

Geçtiğimiz günlerde Adobe'nin yaptığı "bundan sonra mobil Flash Player geliştirmeyeceğiz" açıklaması bizim alemde baya bir hayretle karşılanmıştı. Bunun üzerine yapılan birçok eleştiriden sonra Adobe tarafından bir açıklama yapılması bekleniyordu ve bu da oldu. Donanımhaber'den araklayalım hemen :

Geçtiğimiz haftanın en önemli olayı Adobe firmasının mobil platformlar için Flash Player geliştirilmesine son vererek Adobe AIR platformu üzerine yoğunlaşma kararı alması olmuştu. Kararın en büyük sebebinin Apple'ın iOS cihazlarında Flash Player kullanmama ısrarı olduğunu herkes biliyor ancak resmi olarak da bir Adobe yöneticisi tarafından bu doğrulandı.

Adobe'nin ürün yöneticisi Mike Chambers yayınladığı blog yazısında neyi yapacaklarını çok iyi bildiklerini ancak bunu neden yapmaları gerektiğini kavrayamadıklarını itiraf etti. 

Adobe'nin şirket içi istatistiklerine göre internet bağlantılı PC'lerde Flash Player yüzde 99 oranında kurulu durumda ancak mobil platformlarda etkileyici bir orana ulaşılamadı. Adobe mobil platformlarda PC'deki başarıyı yakalayamayacaklarını görmüş oldu.

Steve Jobs'ın kesin ifadeleriyle Apple HTML5 platformuna yöneldiğinden bu yana geliştiriciler her iki platform için de uygulama kodlamaya başladı. Bu da büyük bir handikapa neden oldu. Bu yüzden Adobe da HTML5 üzerine yoğunlaşma kararı aldı.

Chambers, HTML5 standardının mobil cihazlar üzerinde aynı Flash Player'ın PC platformu üzerinde gerçekleştirdiği fonksiyonelliği sağladığını, mobil platformlar arasında tarayıcılar için zengin içerik oluşturma ve yerleştirme açısından en iyisinin HTML5 olduğunu belirtti.

Bu durum göz önüne alındığında Adobe, her platform ve donanım için ayarlanması gereken ve istenen yaygın kullanıma geçemeyeceği bilinen Flash Player yerine mobil alanda daha güçlü bir pozisyon yakalayan HTML5 standardına yönelme kararı aldı.

Sonuç olarak Adobe mobil tarafta pes ettiğini kabul etmiş oluyor bu şekilde. Sonuçta adamlar Edge ile birlikte HTML5'de de kral olmayı planlıyorlar fakat pratik uygulamalar konusunda bizim g.tümüze girecek o ayrı. Bundan sonra mobil tarafı hep ayrı düşünmek zorunda kalacağız yaptığımız işlerde ki şu anda kısmen böyle düşünüyorduk zaten.

Aslında bana kalırsa Adobe en azından Steve Jobs'un devri bitmişken biraz daha dayanmalıydı. Sonuç olarak Flash Player 11.1'i çıkarmış durumdalar mobil platformlarda ve bunun güvenlik güncelleştirmelerini falan yapacaklar. E Flash Player 11.1 versiyonu da hiç yabana atılacak bir versiyon değil gayet herşey var içinde 3D desteğine kadar daha ne olsun? Böyle korkakça bir açıklama yerine "mobil için player 11.1 kalıcı olacak" falan gibi daha kıvırmatik bir açıklama yapsalardı hiç bu kadar tepki çekmezlerdi.

Bakalım başımıza daha neler gelecek? :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz