İnternet

Yarın Internet Kararıyor

17.01.2012

Way way way habere bak hele :

ABD'de 24 Ocak'ta oylanacak SOPA (Stop Online Piracy Act) yani "Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası"na karşı yüzlerce site yarın ekran karartıyor.

Greve başta Reddit, Wikipedia, Mozilla, WordPress olmak üzere yüzlerce site katılarak, 12 saat boyunca ekranlarında karatma uygulayacaklar.

Bu yasanın özgür internetin çöküşü olduğunu savunan uzmanlar, yasayla bir nevi kara liste oluşturulacağı görüşünü savunuyor.Film ve müzik yasası ise yasayı destekliyor.

Eğer yasa geçerse temelde fikri mülkiyet haklarını ihlal eden sitelere yaptırım geliyor. 

Böylece, ABD internet sağlayıcılarının telif ya da ticari marka yasalarını ihlal ettiğinden şüphelenilen ve hatta kullanıcılarının faaliyetlerini yeterince takip etmeyen siteler sansürlenecek. 

Yasayla bir nevi "kara liste" oluşturulacak ve ABD'nin istediği şartlara uymayan her site bu listeye eklenebilecek. Ayrıca bu listedeki siteler, google gibi arama motorlarında da gösterilmeyecek.

Türkiye'den de Alternatif Bilişim Derneği,sansüre sansür,incisözlük ve elma+alt+shift olmak üzere bir çok site bir günlük yayımlanmayarak greve destek olacak.

Walla helal olsun adamlara. Wikipedia gibi devasa bir site bile 12 saatliğine kendisini kapatıp gelirinden ödün verebiliyor. Yalnız yasa yürürlüğe girerse adamlar bizden beter olacak o da ayrı konu :) Ama zihniyet farklı olduğu için adamlar ne kadar engel koyarsa koysun bizdeki gibi dingil bir şekilde işlemeyecektir ;)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz