Genel

100 Milyon Kişiye Elveda

28.09.2012

Hadi bakalım buyur buradan yak :

Küresel ısınmanın etkisiyle oluşan iklim değişikliği önümüzdeki 20 yıl içinde toplam 100 milyon insanı ölüme götürecek. İklim değişikliğinin şu anda dünya ekonomisine 1.2 trilyon dolar zarar verdiği de raporda yer aldı.

Sera gazı salınımı, karbon emisyonu ve fosil yakıt tüketimi seviyesi küresel ısınmanın başlıca nedenleri. Küresel ısınmayla gelen iklim değişikliği ise, buzullar eritiyor, okyanuslardaki su seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Dünyada sıcaklığın artması sebebiyle kuraklık, aşırı yağışlar, fırtınalar yaşanıyor. İklim düzeninin bozulması sebebiyle tarım ürünlerindeki üretim azalıyor ve fakir ülkeler başta olmak üzere bütün dünyada gıda fiyatlarının artışından dolayı kıtlıklar, açlıklar yaşanıyor. İklim değişikliği ve etkileri üzerine çalışmalar yapan uluslararası bağımsız sivil toplum kuruluşu DARA, 20 farklı ülkenin katılımıyla bir rapor hazırladı.
 
Rapora göre, fosil yakıt tüketimi bütün dünyada bugünki seviyede devam ederse, iklim değişikliğinin sonucu olan hava kirliliği, kuraklık, açlık ve hastalıklar nedeniyle insan ölümleri her yıl 1 milyon daha fazla olacak. 

ÖLÜMLERİN YÜZDE 90 FAKİR ÜLKELERDE OLACAK
DARA'nın raporunda söz konusu ölümlerin yüzde 90'ının gelişmekte olan ülkelerde olacağı da vurgulanıyor. Eğer gelişmekte olan ülkeler, fosil yakıtlara olan bağımlılıklarını azaltacak hamleler yapmazlarsa 2030 yılına gelindiğinde ekonomilerinde ve yaşam kalitelerinde büyük gerilimler yaşayacak.

ZARAR 20 YILDA İKİYE KATLANACAK
DARA'nın raporuna göre, iklim değişiklikleri sadece insan ölümlerine yol açmayacak. Aynı zamanda dünya ekonomisine de büyük zarar verecek. Raporda, iklim değişikliğinin dünya ekonomisinde şu anda yılda 1.6 küçülmeye neden olduğu, bunun rakamlarla karşılığının 1.2 trilyon dolar olduğu vurgulandı. Önlem alınmaması halinde ise, dünya ekonomisindeki küçülmenin 2030 yılıda iki katına çıkarak 3.2'ye yükseleceği belirtildi.

Bu işin kötü sonuçlara varacağını görmek için bilim adamı olmaya gerek yok aslında. Nerede çokluk orada bokluk deyiminden yola çıkarsak en az 3 çocuk yaparak ulaşacağımız sonuçlar ortada :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz