Donanım, Oyun

Playstation 4 Olayları

21.02.2013

Eee dün geceden sonra bir PS4 yazısı yazmassak ayıp olur Sony'e karşı çünkü adamlar bütün haberleri doğruları ve dün gece Playstation 4'ü tanıttılar ve 2013'ün son çeyreğinde kavuşacağımızı söylediler. Şöyle araklayalım hemen :

Cihaz hakkında ilk bilgileri vermek gerekirse, oyuncuların sosyalleşmesi adına yapılanlar en çok dikkat çeken noktaydı. Zaten PlayStation 4'ün grafiksel anlamda yeni nesle geçişi simgelediğini bildiğimizden grafiksel ve donanımsal gelişmelerden çok bu tarz vurgular daha çok dikkat çekici oldu.

Lansmanın "fiyasko" olarak adlandırılabileceği nokta ise PlayStation 4'ün hiçbir görselinin yayımlanmamış olmasıydı açıkcası. Sony'nin bu hamleyi, "PlayStation 4'ü Microsoft'tan önce tanıtmayacağız" sözünün arkasında durmak için yapıp yapmadığını henüz bilmiyoruz ama ekranları başında yeni konsolun ilk görüntülerini bekleyenlere biraz ayıp oldu diyebiliriz.

Bunları bir kenara bırakacak olursak, PlayStation 4 ile birlikte gelecek DualShock 4'ün tanıtımıyla başlayan lansman, oyun firmalarının sırayla sahneye çıkarak yeni oyunlarını tanıtmalarıyla devam etti.

İsterseniz önce cihazın açıklanan donanımsal özelliklerine bir göz atalım:

x86 tabanlı bir işlemci (AMD tarafından üretileceği tahmin ediliyor)

8 GB Bellek

Devasa boyutta bir sabit disk (rakam açıklamadılar)

Oyunlardan video kaydedip internete yükleyebilmek için ayrı bir çipset

170GBps'lık br GPU

Bütün bunların haricinde en çok dikkat çeken nokta yeni oyun kumandası DualShock 4 oldu. Üzerinde PS Move benzeri bir hareket algılayıcısı bulunan yeni kumanda sayesinde oyunlarda değişik deneyimler yaşayacağımız kesin. Zaten gösterilen demoda video içerisinde DualShock 4'ün üzerinde bulunan dokunmatik ekran sayesinde sağa sola bakınabilmemiz bile başlı başına büyük bir yenilik olarak adlandırılabilir.

Ayrıca oyun kumandasının üzerinde bir de "Paylaş" tuşu bulunuyor. Bu da oynadığınız oyundan belli bir süreyi direkt olarak kaydedip internete yüklemenize olanak tanıyor. Gösterilen demoda bu işlemi yapmak yaklaşık 10 saniye kadar sürdüğü için artık örneğin FIFA oynarken attığınız golleri kaydedip internete yüklemeniz çok daha basit ve oyundan bağımsız olacak.

Son olarak lansmanın ilgi çeken bir diğer yanı PlayStation 4'ün sosyalleşme seçenekleri ile Gaikai ile iş birliği içerisinde kurulan bulut sistemi oldu. Bu sistem sayesinde yapabileceklerimizin sınırı yok dersek yalan söylemiş olmayız.

Sistemin temel işlevlerinden biri "dene ve öde" sistemini getiriyor olması. Yani bir oyunu satın almadan önce demosunu oynamak yerine, oyundan bir bölümü deneyerek beğenmeniz durumunda direkt olarak PS Store üzerinden satın alabileceğiniz belirtiliyor. Sony'nin bu hamlesi oldukça akıllıca ve konsol dünyasına yeni bir soluk getirecek.

Bunun haricinde oyun yapımcılarına bir "yönetmen" modu sağlayacak. Bu da oyunlarını oynayan oyuncuların oyunlarına bağlanarak istedikleri gibi değiiklik yapma şansı tanıyacak. İlginç bir deneyim olabilir ama milyon satan bir oyunda hangi oyuncunun hangi oyununa nasıl bağlanacakları tartışma konusu olacaktır.

Sistemin bir diğer getirisi de oyuncuların birbirleri ile olan bağlantıları. Artık PlayStation 4 ile birlikte her oyuncu birbirlerine istedikeri anda bağlanabilecek ve cihaz ile birlikte gelecek olan kamera sayesinde görüntülü, sesli ve yazılı olarak iletişim kurabilecekler. Hatta birbirlerinin oyunlarına bağlanabilecek ve bu sayede sahip olmadıkları oyunları dahi oynama şansı yakalayacaklar.

Örneğin bir oyunda takıldınız. Bir arkadaşınız ise aynı oyunu bitirmiş durumda. Takıldığınız yerde arkadaşınızdan yardım isteyebileceksiniz ve o sizin PlayStation 4'ünüze bağlanarak direkt olarak DualShock 4'ünüzü kontrol etmeye başlayacak. Takıldığınız yeri geçip oyunu tekrar size devredebilecek.

Son olarak konsolun 3D animasyon yapımında bile rahatlıkla kullanılabileceği ve en az 30.000 poligondan oluşan animasyon karakterler oluşturulabildiği için animasyon filmlerin PlayStation 4 ile geliştirilmesinin mümkün olduğu da belirtildi.

Yine de Sony'nin resmi görselleri yayımlamasını beklemek durumundayız ki bu bekleyişin çok da uzun sürmeyeceğini tahmin edebiliyoruz. Çünkü konsol 2013 yılının son çeyreğinde piyasaya sürülecek ve bu tarihe kadar önümüzde yalnızca 9 ay kadar kısa bir süre kaldı.

Son olarak önemli bir noktaya daha parmak basalım. Sony'den yapılan açıklamaya göre PlayStation 4'ün ne yazık ki PlayStation 3 ve PlayStation 2 oyunlarına geri uyumluluğu uzun bir süre olamayacak. Sistemin mimarisi diğer iki konsola göre oldukça farklı olduğundan yalnızca Cloud Gaming denilen Bulut Oyunculuk sayesinde çalışma ihtimalleri var şimdilik. Fakat farklı teknolojiler üzerinde çalıştıklarını ve bu desteği kesin olarak konsola eklemeye çalışacaklarını da belirttiler.

Yani hacı adamlar "sosyal konsol" yapmışlar bildiğin. Konsolun teknik özellikleri yerine paso oyun oynama üzerinde durdular. Buyrun size bir de inFAMOUS : Second Son for PS4 :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz