İnternet, Yazılım

Google Kendi Motorunu Kullanacak

04.04.2013

Motor mu ne motoru? Tarayıcı motoru hacıt :)

Google, Apple, Mozilla, Opera gibi geliştiricilerin tarayıcı ürünlerinde temel aldıkları ve 2001 yılından bu yana geliştirilmesi devam eden WebKit işleme motoru, hafif ve güçlü olması nedeniyle tercih edilmekteydi. 

Ancak Google tarafından dün yapılan açıklamada, Chromium açık kaynak tarayıcı projesinde kullanılan ve öz kaynaklarla geliştirilen Blink işleme motoruna ağırlık verilmesi açısından WebKit çalışmalarının küçültüleceği bildirildi. WebKit motoru şu an ikinci sürümünde kullanılıyor ve sayısız kod satırı nedeniyle oldukça kompleks bir hale gelmiş durumda. 

Google'ın Chromium projesi çok süreçli bir mimari arz ettiği için daha modern ve kolay işlenebilir bir motora ihtiyaç duyuldu. Bu nedenle Blink geliştirildi. 

Chromium projesinde Blink motoruna ağırlık vermekle Google, Chrome çalışmalarını daha kolay ve daha hızlı bir hale getirecek. Blink motoru da açık kaynak ve aslında temeli WebKit motoruna dayanıyor. Google Blink'e geçerek 4.5 milyon fazla kod satırından kurtulmuş olacak. 

Kısa süre önce WebKit motorunu temel alacağını açıklayan Opera da Google ile birlikte Blink sürecine destek vereceğini dile getirdi. Bu durumda Chrome ve Opera tarayıcıları artık Blink tarayıcı işleme motorunu esas alacak. Bununla birlikte WebKit'e destek de sürecek. 

Masaüstü ve Android için bu durum bir problem oluşturmazken, iOS tarayıcılarında WebKit motorunun ve JavaScript kodlarının kullanılmasının şart koşulması işleri biraz sıkıntıya sokabilir. Konu App Store geliştirici rehberinde de yer aldığı için Chrome ve Opera Mini tarayıcıları ya WebKit sürümlerini geliştirmeye devam edecek veya güncelleme desteğine son vererek App Store'daki faaliyetlerini sonlandıracak. 

Google bu açıdan diğer tarayıcı geliştiricileriyle de temas halinde ve bir yol haritası ortaya koymak için çalışmalar yapılıyor.

Walla Google yaparsa iyi yapar hacı her zaman söylerim :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz