Donanım, Oyun

Konsollarda 4. Boyut Devri

27.05.2013

Öncelikle haberi bir okuyalım :

Akıllı televizyonlar ve tablet bilgisayar nedeniyle ‘Geleceği yok’ denilen oyun konsolları büyük bir atak yaptı. ‘Tepki mekanizması’ denilen yeni bir ‘dördüncü boyut’ fikri, oyun meraklılarını heyecanlandırdı. 

Son dönemde akıllı televizyonlar ve tablet bilgisayarlar nedeniyle geleceği tartışılan oyun konsolları, eskiden olduğu gibi önümüzdeki bir kaç yıl boyunca tahtını korumaya devam edecek. Yüksek görüntü kalitesi sayesinde neredeyse gerçeğe yakın macera deneyimi sunmayı hedefleyen konsollar, gelişen grafik seviyesi ile bilgisayarlara da neredeyse 5 yıllık bir fark attı. Oyun konsolu denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden olan Sony’nin PlayStation 4’ü (PS4) ve Microsoft’un Xbox One’ı, yeni teknolojilere açılan kapıların öncülüğünü üstleniyor. 

Dünyaca ünlü video oyunu üreticisi Electronic Arts’ın Başkan Yardımcısı Rajat Taneja, Xbox One ve PS4’ün, şu anda piyasada kullanılan en güçlü oyun bilgisayarlarından bir nesil ileride olduğunu söyledi. Bir önceki oyun konsollarına göre 10 kat daha güçlü grafik ve ses deneyimi sunan yeni ürünler için oyunlar hazırlayan EA’nın bu açıklaması, oyun meraklılarını da heyecanlandırdı. Fakat oyun meraklılarını en çok heyecanlandıran yenilik ise, bu iki cihazla birlikte önümüzdeki yıllarda kullanılmak üzere geliştirilen yeni ‘tepki mekanizması’ oldu. PS3’te hareketli kumanda ile oyuna daha interaktif bir şekilde katılma imkanı sunan Sony’den sonra, Microsoft da Xbox Kinect ile, tüm kumandaları ortadan kaldırarak devrim niteliğinde bir yeniliğe imza atmıştı. Ancak ‘Airreal’ adı verilen tepki mekanizması, oyundaki efektlerin en gerçekçi şekilde kullanıcıya yansıtılmasını sağlayacak. Örneğin bir savaş oyununda kurşun yiyen oyuncu, karşısındaki basınçlı hava püskürten cihazdan mermi yermişçesine hafif bir darbeye mağruz kalacak. 

Konsolun üzerindeki kameralar sayesinde, kurşunun isabet ettiği noktaya doğru gönderilecek basınçlı hava sayesinde oyun deneyiminin dördüncü boyuta ulaşmasını hedefleyen Disney Araştırma birimi, yakın bir zaman içinde bu ürünü satışa sunmayı hedefliyor. Kullanıcı ne kadar hareketli olursa olsun vücudunu sürekli olarak tarayan kameralar, doğru noktadan oyuncuya basınçlı hava göndermeyi başarıyor.

Yaw arkadaş bu Rajat Taneja denen adam ne sıkmış be ya. Bir de "en güçlü oyun bilgisayarından" demiş utanmadan. Nvidia'nın yeni GTX Titan ekran kartı yanında Pentium III işlemci olsa bile götünde sallar heralde yeni konsolları.

Bu basınç olayı güzel olmuş ama sırtından vurulursa ne olacak oyuncu? :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz