Eskiler, Oyun, Video

Street Fighter II Hakkında Bilmedikleriniz

01.09.2013

Hacı Street Fighter'ın yapımı hakkında bakınırken şöyle bir yazıya denk geldim ve siz değerli okur hacılarım için yazıyı Türkçeye çevireyim dedim güzelinden :)

Bilindiği üzere Street Fighter 2 oyun dünyasında çığır açan bir oyundur ve Capcom firmasına deli paralar kazandırmıştır, hala da kazandırmaktadır (ama eskisi kadar değil :)

Gelelim Street Fighter II hakkında bilinmeyenlere :

- Combo olayı oyunun bir özelliği değil bug'ıydı
Şu anda dövüş oyunlarının vazgeçilmez özelliklerinden biri olan combo hareketleri aslında oyunu geliştirenlerin bulduğu bir fikir değil oyunun hatasıymış. Geliştiriciler bazı hareketlerin arka arkaya yapıldığını biliyorlarmış aslında ama "amaan nereden bulacak lan oynayan bunu" diye düşünmüşler ve babayı almışlar :D

- Capcom hacker'ların fikirlerini çaldı
Street Fighter 2 üzerinde oynamak (hacking) zamanında çok popülerdi ve böyle çıkmış birsürü mod vardı. En popüler mod Street Fighter II Rainbow Set ismine sahip moddu ve havada süper hareket yapmaktan tut hareketini yönetebildiğin büyülere kadar bir sürü özelliği vardı. Capcom bu modlar arasından en beğenilen özellikleri alıp Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting adı altında kendisi piyasaya sundu.

- Sheng Long bir çevirme hatasıydı
Hacı bu kesinlikle bomba :) Street Fighter II'de Ryu karakteri dövüşü kazandıktan sonra çıkan ekranda "You must defeat Sheng Long to stand a chance" der yani "beni yenmek için Sheng Long'u alt etmelisin" ve millet sorar "Sheng Long kim la?" Ondan sonra da "Sheng Long Ken ve Ryu'nun hocasıymış hacı" denmeye başlar :) Olayın aslı gelen japonca dökümanın çevirisi şöyle olmalıymış : "If you cannot overcome my shoryuken, you don't stand a chance." yani "beni yenmek için shoryuken'imi alt etmelisin" ama çevirmen muhtemelen oyunu pek oynamadığı ve terimleri bilmediği için Shoryuken'in Çincesi olan Sheng Long'u kullanmış :)

- Street Fighter: The Movie: The Game aslında Street Fighter 3 olarak yapılmaya başlamış
Mortal Kombat'ın çok popüler bir oyun haline gelmesinden sonra Capcom da "digitized graphics" yani fotoğraftan bilgisayara aktarılmış resim tekniği kullanarak bir Street Fighter yapıyor. Krokiller'la da severiz bu oyunu aslında ama genel olarak o kadar beğenilen bir oyun değildir çünkü temelini aldığı Street Fighter : The Movie Van Damme'in yaptığı bok gibi bir filmdir :) Oyunun yapılış aşamasında millet çok heyecanlıymış "yeni karakterler, combolar, dijitize grafikler... tüm zamanların en iyi Street Fighter oyunu olacak demişler ama sonuç pek öyle olmamış ne yazık ki :) Hatta bu oyunda Sheng Long bile olacakmış neredeyse (adamlar bir bok yedik bari devamını getirelim demişler :) Sheng Long karakteri için birsürü hazırlık yapmışlar, dijitize grafiklerini falan aktarmışlar ama zamanın kısıtlı olması yüzünden olmamış.

- Dhalsim karakteri 6 kollu olarak tasarlanmış
Dhalsim karakterinin ilk tasarımlarında 6 kolu varmış ve fil kafası taşıyormuş :) Hindu tanrısı kıvamında olan bu tasarımdan oyunun gerçekçiliğini bok edecek diye vazgeçmişler ki iyi de yapmışlar ne lan o öyle? :) Oyunun karakterleri arasında ilk tasarıma göre oyuna aktarılan tek karakter Chun-Li imiş.

- Guile's Handcuffs hatası
Oyunda bu isimde bir bug varmış hacıt. Aslında oyun bug doluymuş lakin en popülerlerinden biri buymuş. Şöyle videodan seyrediver nasıl bir hataymış.

- Kore'de yapılmış olan bir Street Fighter filmi daha varmış
Hacı walla şu anda komik geliyor tabi ama adamlar dönemine göre baya iyi iş çıkarmışlar (en azından Van Damme'in filminden çok daha iyi) Buyrun bakın ne yapmışlar :

Walla aslında toplamda 20 taneydi bu bilgiler ama ben arasından en beğendiklerimi aldım. İngilizce halini okumak isteyenler buyursun buradan yaksın :

http://www.1up.com/features/street-fighter-ii-things-you-did-not-know

 

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz