İşletim Sistemi

Windows XP Yerine Linux

20.09.2013

Hmmm değişik bir haber hacıt.

Microsoft'un, Nisan 2014'te Windows XP için desteğini sonlandıracağını açıklamasının ardından dünyada XPocalypse (XP Mahşer Günü) tehlikesi ortaya çıktı. Hatta bu gelişmenin, büyük kısmı Windows XP kullanan Çin şirketleri için milyarlarca dolarlık kayıplara neden olabileceği hesaplanırken, benzer tehlike sadece Çin için değil, dünyanın her yerindeki iş adamlarını ve kamu kurumlarını düşündürüyor. 

Microsoft'un konu hakkındaki çözümü basit: "Yeni bir Windows satın alın veya yeni bir PC satın alın." 

Ancak insanları yüzlerce / binlerce dolarlık böyle bir çözüme zorlamadan sağlıklı ve güvenli bir işletim sisteminde çalışmalarını sağlamak için çözümler de aranıyor. Zira, Windows XP'ye destek kesildiğinde artık ortaya çıkan açıklar Microsoft tarafından yamanmayacak ve hacker'lar bu bilgisayarlara kolayca sızabilecek. Büyük hacker gruplarının XP üzerinde yoğun olarak yeni açıklar aradıkları ancak buldukları açıkların ortaya çıkmaması için bunları Nisan 2014'e kadar kullanmama kararı aldıkları, Nisan 2014'ten sonra ise tamamen savunmasız kalacak Micorsoft XP kullanıcılarını rahatça sömürmeyi planladıkları düşünülüyor. 

Bu tehlikeye karşı önlem almak içinse, Münih Belediyesi, şehir kütüphanesine 2.000 adet Ubuntu CD'si dağıttı. Belediye, Münih halkının, bilgisayarlarındaki XP işletim sistemini kaldırıp bu CD'leri kullanarak Ubuntu kurmalarını tavsiye etti. Ubuntu, son derece düşük donanım gereksinimiyle çalışıyor ve PC'ler için zengin olanaklar sunuyor. 

Eğer dünyanın geri kalanı da buna benzer çözümleri destekleyecek olursa, Microsft'un insanları yeni Windows sistemleri satın almaya zorlamak için XP desteğini sonlandırma planı geri tepebilir ve bu gelişme, Microsoft'tan çok Linux'a yarayabilir.

Walla aslına bakarsan Windows XP yerine Linux kullanmak oldukça mantıklı bir seçenek olabilir. Zaten bu şirketler Windows'un Office programlarını kullanıyor sıklıkla ve bu programların Linux alternatifleri mevcut.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz