TV

Breaking Bad Hakkında

24.09.2013

Biliosunuz hacılar haftaya, muhteşem dizi Breaking Bad'i sonlandırıyoruz. Merlinin Kazanı sayfasında dizi ile ilgili güzel bir yazı yazılmış hemen araklamak farz oldu :)

Benim için dizi dünyasında bilinen bütün ezberleri bozmuş, izleyicilerinin çoğunun farkında bile olmadığı hikaye anlatım tekniklerini ekrana taşımış ve baş yapıt sayılabilecek iki tane dizi vardır; OZ ve The Sopranos.

Üçüncüsünün ise Breaking Bad olup olmayacağı henüz meçhul, zira o meşhur 75 dakikalık finali izlememize bir hafta var.

Peki ama Felina televizyon için ne ifade ediyor? Şu ana kadar Vince Gilligan’ın yazdığı senaryonun, bir yap boz parçası gibi birbirini korkutucu bir ustalıkla tamamladığına şahit olduk. Breaking Bad ekibinin ödül üzerine ödül kazanan oyunculuğunu geçtim, yazılan senaryonun kusursuzluğu, muhteşem sembolik ve tematik alt yapısı, hayran bırakır nitelikte, hiç bozulmadan devam etti.

Şimdi ise, seneler sonra, Walter White’ın ailesi için çıktığı bu yolda, tekrar ailesi için her şeyi sonlandırmasını izleyeceğiz, Walter’ın karakterinde hala değişmeyen tek şey, ailesine olan sevgisi.

Breaking Bad, bütün yönleriyle ele alındığı vakit, insanoğlu ve ahlak kavramı üzerine bir dekonstrüksiyon. Walter White, sorunlara getirdiği dahiyane çözümleriyle olsun, sürekli olarak zor durumların içerisinden sıyrılmasıyla olsun, en nihayetinde, bizler gibi bir insan aslında. Breaking Bad bunu oldukça net bir şekilde gösteriyor.

İki bölüme yayılan beşinci sezon, dizinin bütün sembolizmini ve anlatımını taşıyan, kendi başına önceki sezonlarda konulan bütün sinematografiyi tek bir anlatım üzerinden eriten, muhteşem bir eser olmuş diyebilirim, en azından finalden bir bölüm öncesi olan Granite State’e kadar bu şekilde.

Peki ama dizinin finali Felina’da bizleri ne bekliyor? Veya neden “Felina”

Öncelikle Felina, “Finale” kelimesinin bir anagramı. Fe, Li ve Na elementleri, sırasıyla kan, metamfetamin ve gözyaşını sembolize ediyor, aynı zamanda Marty Robbins’in 1959 tarihli El Paso isimli şarkısına da bir gönderme. Bu şarkı Felina isimli Meksikalı bir kadına aşık olan bir kovboyun onun için adam öldürüp, sürgüne vuruluşunu ve tekrar onun için geri dönüşünü konu alır.

Felina, Walter White’ın o lise öğretmeninden Heisenberg’e, Heisenberg’den Mr.Lambert’a doğru olan dönüşümünü tamamlayacak, nihai bölüm olacak, benim en çok merak ettiğim ise, Vince Gilligan bunu nasıl yapacak? Sopranos izlemediyseniz bence devamını okumayın bu arada.

Dünyanın en çok tartışılan dizi finalleri arasında The Sopranos’un meşhur “Made in America” finali yer alır. Made in America’nın bu kadar tartışılmasının en büyük sebebi, birden bire sahneyi ortasında kesip, ne olduğunu izleyicilere açıklamamasıdır.

Peki ama David Chase, The Sopranos’ta ne yapmıştı? Made in America’ya kadar gelen Tony Soprano’nun inişli çıkışlı hayatı, neden o restoranda siyah bir ekranla son bulmuştu.

The Sopranos’un bütün hikayesi, bütün anlatılanları ve teması, aslında o son sahneye izleyiciyi hazırlamak üzerineydi. Pussy’nin Tony’ye teknede ölümle ilgili dedikleri, Tony’nin Leotardo olaylarından sonra sürekli olarak paranoya içinde yaşayacak olması, çok sevdiğimiz ana karakterlerin anında ölebilmesi, kısacası, karakter ölümlülüğü konsepti, Chase’in izleyiciyi alıştırmak istediği şeydi.

Vince Gilligan ise, bu bağlamda Breaking Bad boyunca izleyiciyi insanların ahlaki gri bölgelerine ve bu bölgelerin kimi zaman ne kadar koyu olabileceğine alıştırmaya çalışıyordu. The Fly olsun, Ozymandias olsun, sembolizmin yoğun kullanıldığı bölümleriyle, Gilligan, Breaking Bad’in yapması gereken şeyi yapmasını zaten çoktan sağladı.

Şimdi önümüzde bunu nasıl kapatacağı sorusu var, teoriler ise havada uçuşuyor. Haftaya büyük ihtimalle The Sopranos’tan sonra gelmiş geçmiş en önemli dizi finalini izleyeceğiz, heyecan dorukta, Walter’mı, Heisenberg mi yoksa Lambert’mı hayatta kalacak, göreceğiz.

Walla hacı özellikle sondan bir önceki bölümde Walter'ın (spoiler gelio! ama o kadar önemli bir spoiler değil :) okuldan arkadaşlarını görmesi (şu bilim konusunda milyonlar kazanan) beni de çok etkiledi. Sonuçta onlar Walter'ın bütün bunları yapmasına sebep oldular Walter'ı ortak olarak görmeyerek.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz