İnternet, Mobil

Shumway Olayları

08.10.2013

Hacılar Mozilla, Firefox'da kullanmak üzere swf dosyalarını HTML5 kullanarak açmaya çalışıyor ve şimdiye kadar gayet ilerlemiş durumda.

Mozilla, Flash Player'ı tarihe gömecek adımını Firefox'un nightly sürümlerinde atmış bulunuyor. Şirket, Firefox 27'ye "Shumway" adındaki kendi HTML5 Flash Player'ını ekledi. 

Henüz Nightly kanalında bulunan, Aurora dalına geçiş yapmayı bekleyen Shumway'ı deneyenler, onun henüz "son derece kararsız" durumda olduğunu söylüyorlar. Yani Shumway, Flash'ın yerini almaktan henüz oldukça uzak. Shumway, SWF biçimini doğal kod desteği olmadan etkili bir renderer sunmayı amaçlayan bir HTML5 teknolojisi deneyi. Topluluk tarafından geliştirilen Shumway, Mozilla'dan destek alıyor. Projenin amacı, SWF'leri işleme ve render'lama için genel amaçlı, web standartlarını temel alan bir platform sunmak. Deneyin başarılı olması halinde Firefox ile tam bir entegrasyon gerçekleşmesi olası. 

Shumway'ı test etmek istiyorsanız, önce son Nightly yapısını http://nightly.mozilla.org adresinden indirmeli ve kurmalı, ardından about:config yazıp "shumway.disabled" ayarını "false" olarak değiştirmeli, ardınan Araçlar > Eklentiler altından Flash'ı devre dışı bırakmalısınız.

Ben projenin tam anlamıyla Flash'ın yerini alabileceğine inanmıyorum çünkü Flash'ın yapabildiği şeyler baya baya bi fazla durumda lakin basit banner'ların falan mobile tarafında gösterilmesinde (sonuç olarak kötü de olsa gösterilmesi hiç gösterilmemesinden iyidir) baya işe yarar bir teknoloji olacak.

Benim asıl anlamadığım bu kadar kasacaklarına canvas'ı kullanan bir animastör yapsalar ya. Canvas içinde pixel tabanlı render yapan bir animator böyle kendini kasmaktan daha iyi sonuçlar verecektir bence.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz