Bilim

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Geri Dönüyor!

18.01.2015

Yaaa bitti mi sandınız deneyler? Daha yeni başlıyoruz adamım!

Dünya'nın en büyük parçacık hızlandırıcısı, asrın deneyinin merkezi Large Hadron Collider (LHC) (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) bir zamanlar sadece teori olan Higgs-Boson veya diğer bir adıyla Tanrı Parçacığı'nın bulunmasında büyük bir öneme sahip. Bilim adamları, bu dev makinenin, iki yıllık güncelleme ardından 2015'te tekrar çalışmaya başlaması ile daha pek çok önemli buluşa imza atacağını ve evrenin gizemlerinden bazılarını çözmeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.

LHC, 2013 Şubat tarihinde 97 milyon pound'luk güncellemelerin yapılması için kapatılmıştı ve 2015 Mart tarihinde tekrar çalışmaya başladığında, eski gücünün iki katına sahip olacağı açıklandı. Hızlandırıcının, insan saçının üçte birinden daha ince olan iki adet proton ışını, artık 154 ton TNT'nin patlamasına eşdeğer bir güce sahip olacak.

ATLAS deneyinde çalışmakta olan deneysel parçacık fizikçisi Gabriella Sciolla'nın söylediğine göre, hızlandırıcının sahip olduğu gücün iki katına çıkmış olması, yeni parçacıkların arayışında önemli bir rol oynayacak. Çünkü daha ağır olan parçacıklar ancak daha fazla enerji ile üretilebiliyorlar.

Ayrıca uzmanların söylediğine göre, bu güç artışı sayesinde, kara madde gibi diğer teorik parçacıkların araştırılması da mümkün olacak. LHC'nin bir kez daha çalışmaya başlaması ile beraber, evrendeki tüm maddelerin yüzde 84'ünden sorumlu olduğu düşünülen, görünmez ve gizemli madde olan kara maddeyi yaratan parçacıkları bulabilme ihtimali de yükseliyor.

Yine bilim adamlarının belirttiğine göre, LHC'nin başka türlerde Higgs boson parçacıkları bulma olasılığı da yüksek (kaç tane tanrınız var olm sizin?). Higgs boson ve diğer parçacıklar arasındaki etkileşimin öğrenilmesinin ise kara maddenin doğası üzerine ışık tutacağına inanılıyor.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz