Donanım

Raspberry Pi 2 Neler Getiriyor?

08.02.2015

Raspberry Pi bundan üç sene önce ortaya çıktığında, onun bu denli ilgi göreceğini kimse tahmin etmemişti ama benim aklıma gelmişti arkadaş ben minimal şeyleri çok seviyorum özellikle böyle kolayca yanımda taşıyabileceğim bir PC'e bayılıyorum yani.

Yeni tanıtılan Raspberry Pi 2, beklenen donanımsal geliştirmeleri niyahet sunuyor.

Raspberry Pi, yola 256 MB RAM ile başlamış, B ve B+ sürümünde 512 MB'a yükseltilmişti. İki model de ARM v11 700 Mhz işlemciye sahipti. Raspberry Pi topluluğu, bu kaynaklarla harika işler çıkardılar ama her zaman daha fazlasına ihtiyaç oluyor haliyle.

Raspberry Pi 2, tek çekirdekli ARM11 yerine 800 MHz'te çalışan dört çekirdekli Cortex-A5 işlemciyle geliyor. Bu işlemciyle önceki modele göre 6 kata kadar hızlanma görülebiliyor. Yeni PC'nin RAM miktarı da ikiye katlanarak 1GB'a yükseltilmiş. Donanımın geri kalanıysa B+ ile hemen hemen aynı. Videocore GPU, 40-pin GPIO, dört USB 2 portu ve 10/100 Ethernet portu, yerini koruyor. Yani performansı hoplatmak için, adamların işlemciyi ve RAM'i coşturmaları yeterli olmuş. Yeni sistem Linux işletim sistemleri için biçilmiş kaftan kesinlikle. Bu arada depolama için MicroSD kullanılıyor onu da belirtelim.

Raspberry Pi 2'nin ölçüleri de B+ ile aynı. Dolayısıyla B+ kasanız varsa yeni Pi için yenisini almanıza gerek yok.

Login ekranından önyükleme işlemi B+'da 33 saniyede gerçekleşirken, Raspberry Pi 2, aynı işi 17 saniyede tamamlıyor. Masaüstünü açtığınızda ise B+'ın bunu 42 saniyede, Pi 2'nin 21 saniyede, yani iki kat hızlı yaptığını görüyorsunuz. Program tarafındaysa örneğin Minecraft'ta yeni bir dünya oluşturmak B+'ta 42 saniye, Pi 2'de ise 21 saniye sürüyor ve IDLE 3 B+'ta 13 saniyede yüklenirken, Pi 2'de sadece 4 saniyede açılıyor. Adamlar gerçekten iyi bir performans artışı sağlamışlar.

Raspberry Pi B+ ve Pi 2, aynı Videocore GPU'ya sahip oldukları için FPS olarak önemli bir artış yok (CPU geliştiği için FPS artışı var tabi biraz) ama zaten bu PC'i oyun için almassınız.

Gelecek dönemde Windows 10'un özel bir sürümüne de destek vereceği açıklanan Raspberry Pi 2 kaçmaz.

Sonuç olarak adamlar yapmış aga. Aynı boyutta bir Mini-PC (artık bunlara Micro-PC demek lazım) 6 kata kadar daha iyi performans veriyor daha ne istiyorsun? Al yanına her yerde kullan. Baktım şimdi Gittigidiyor'da 129 TL'e var gayet uygun fiyat alırım hacı ben bundan :)

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz