İşletim Sistemi

Windows 10’dan Linux Severleri Üzecek Haber

23.03.2015

"Linux sever" de biraz sapık bir tabir gibi geliyor kulağa.

Microsoft'un Çin'de düzenlediği WinHEC konferansından, yaz aylarında çıkması beklenen Windows 10 hakkında yeni bilgiler geldi.

Ars Technica'nın etkinlikteki slaytlardan birinde yaptığı keşfe göre Windows Secure Boot, Windows 10'da kapatılmayacak. Windows 8'de ortaya çıkan bu özellik, PC'lerin her başlangıcında, sistemin belirli noktalarını kontrol edip, bir dizi eşsiz kodla karşılaştırıyor ve Windows dışında bir işletim sistemine izin vermiyor.

Microsoft, Windows 8'de kullanıcının Secure Boot'u devre dışı bırakmasına izin veriyordu ancak görünüşe bakılırsa firma, aynı izni Windows 10'da vermeyecek. Bu durumda Windows'u, Linux ve diğer işletim sistemleri ile beraber kullanan insanlar için kıl bir durum ortaya çıkacak (Windows 8 ilk geldiğinde de vardı bu kıl durum).

Aşağıdaki slaytta görebileceğiniz gibi Microsoft, Secure Boot'un "etkinleştirilmiş olmasının gerektiğini", onu kapatıp kapatmama kararını OEM'lerin vereceğini söylüyor. Eğer ki bu sistem bir şekilde kırılmassa ilerleyen zamanlarda Laptop alırken "Linux de kurabilecek miyim?" sorusu da satın alma kriterleri içerisine girecek. Ben şahsen beni kısıtlayan sistem istemem, ara sıra Linux de kurduğum oluyor bilgisayarlarıma.

windows_10_secure_boot_slayt

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz