İnternet, Mobil

Telefon Operatörleri, WhatsApp’a Karşı!

06.04.2015

Walla hacı WhatsApp de bu yeni gelen sesli konuşma özelliği ile pohunu çıkarmış durumda.

İlginç bir şekilde akıllı telefonlar için standart bir uygulamaya dönüşen WhatsApp yüzünden, operatörlerin temel gelir kaynaklarından olan mesajlaşma (SMS) oranlarında dünya genelinde %40'lık bir düşüş yaşandı (Aslında artık attığım mesaj sayısını düşününce "az bile" diyorum ama cep telefonu kullanan herkesin akıllı telefon kullanmadığını hesaba katmak lazım) ve şimdi de WhatsApp'a yeni gelmiş olan sesli konuşma özelliği, operatörlerin bir diğer temel gelir kaynağına göz dikmiş durumda.

Konu ile ilgili açıklama yapan uzmanlar, bu tarz uygulamaların hiçbir vergi ödemeden ve yatırım yapmadan (Server yatırımları ne oluyür?) ciddi gelirler elde ettiğini ve operatör gelirlerine ciddi bir darbe vurduğunu belirttiler. Buna karşılık olarak kullanıcıların Whatsapp ve türevi uygulamalara erişmesini kısmen engellemenin veya ücretli hale getirmenin yollarını arayan operatörler, Whatsapp tehlikesine karşı birleşmiş durumda.

Öncelikle belirteyim ki Ben öyle ergen tipler gibi herhangi bir operatör düşmanı biri değilim. Bazıları var mesela Apple zarar etti diyorsun firmayı sevmediği için "batsın inşallah" a kadar yorum yapıyorlar.

Yani Whatsapp'a engel koymak gibi bir durum olamaz operatör tarafında. Ha mobil internet kullanım fiyatlarını coşturursun anca öyle kullanıcıların interneti kullanan programları kullanmalarına engel olabilirsin ama bu da operatörün kafasına göre belirleyebileceği bir şey olmadığı için çözüm olarak saymamak lazım.

Operatörler açısından oldukça gıcık bir durum var şu anda açıkçası. İnternet hızlarının coştuğu ve ucuzladığı şu dönemde (Aylık 40 TL'e istemediğim kadar konuşma ve internetim var) insanlar tabi ki internet tabanlı uygulamalara abanacaklar. Ben şimdiye kadar Skype falan bu konuda alır yürür diyordum ama kullanıcıların telefon numaralarını baz alan WhatsApp aldı yürüdü. Daha 2010-2011 yıllarında falan zehir gibi SMS yazan biriydim ben ve şu anda yalnızca anneme SMS atan biri haline dönüştüm. İşte operatörlerin de değişen bu insan modeline ve internete paralel olarak kendilerini değiştirmeleri lazım.

WhatsApp'a iki gün sonra video konferans veya başka başka özellikler gelecek iyice batıracak operatörleri.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz