İnternet

Google’dan Süper Hızlı İnternet Protokolü: QUIC

20.04.2015

Google, bildiğiniz üzere yerinde duramayan bir firma ve durmadan kendisini ve birşeyleri geliştirmekle uğraşıyor. İşte bu gelişimin sonuçlarından biri de Google'ın yeni hızlı internet protokolü QUIC oldu.

Aslında Google Chrome kullanıcısıysanız QUIC'i şu anda kullanıyorsunuz anlamına geliyor. Google tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlarda göre, Chrome üzerinden Google sunucularına gönderilen isteklerin yaklaşık yarısı QUIC protokolü üzerinden sağlanıyor.

QUIC, teknik olarak, Google’ın UDP üzerinden gerçekleştirdiği deneysel ve düşük gecikmeli bir internet protokolü. Genellikle hızın önemli olduğu ve gecikmeye tahammülün olmadığı video sunucuları, online oyunlar, VOIP hizmetleri gibi alanlarda UDP kullanılıyor. Google’ın geliştirdiği yeni iletişim kuralları dizisinin adı da zaten hızı anlatmak için seçilmiş; "Quick UDP Internet Connection".

Hemen belirtelim QUIC, UDP'e rakip olarak değil TCP'e rakip olarak çıkmış durumda. UDP protokolüne, TCP protokolünü kullanan sistemler için gerekli olan bileşenler eklenmiş olduğu için UDP'den yavaş ama TCP'den çok daha hızlı bir protokol çıkmış ortaya.

UDP altyapısını temel alan QUIC, TCP protokolüne göre daha hafif bir şekilde dizayn edilmiş bir protokol. Verileri, birbiri arasında bağlantı kurmadan yollayan UDP protokolleri, minimum protokol mekanizması ile paketin teslim garantisini istemeden, basit manada iletim için görev yapar ve istemci ile sunucu arasında doğrulama olmadığı için TCP'ye göre çok daha hızlı çalışır. Örneğin oyun oynarken fare hareketini içeren data paketinin düzeltilmesi veya kontrol edilmesine gerek yoktur çünkü hamle zaten yapılmıştır ve devamında yeni yüzlerce hamle gerçekleşmiştir saniyeler içinde ama söz konusu olan mesela bir web sitesiyse işler değişir. Sunucudan gönderilen paketin doğruluğu web siteleri için önemlidir ve saniyelik gecikmeler pek önem arz etmez.

Google-QUiC

Google’ın yeni protokolü QUIC, UDP ve TCP iletişim kurallarının en faydalı ve en iyi özellikleri alıyor ve ortaya harmanlanmış, modern, güvenli ve hızlı bir protokol çıkıyor.

Güvenli TCP bağlantıda bir web tarayıcı verileri almaya başlamadan önce genellikle iki veya üç döngü yürütülür. QUIC ise hemen tarayıcının sunucu ile iletişim kurmaya başlamasını sağlıyor. Ayrıca tıkanıklık kontrolü, otomatik yeniden iletim denemesi gibi yeni özellikler, QUIC’in elini UDP karşısında ciddi anlamda güçlendiriyor.

Google'ın TCP protokolü yerine UDP protokolünü geliştirmiş olmasının sebebi, TCP'nin genellikle işletim sistemi çekirdeği içine gömülü bir şekilde kanalize olarak görev yapıyor olması. Eğer Google TCP temelli bir şeyler yapmak isteseydi, protokol üzerinde hiçbir kontrol yetkisi olamayacaktı ki ne anladım ben öyle işten.

Google, QUIC standardının TCP ve TLS içinde kendine yer bulması umudunda. Tabi bu kısa bir zamanda olacak iş değil ancak UDP seçimi burada da anahtar rol oynuyor. Eğer Google sıfırdan bir iletişim protokolü kurmaya çalışsaydı, bir çok makinenin buna entegre olması yıllar sürecekti ancak UDP zaten her yerde varolan bir protokol.

Google, bir süredir web deneyimini optimize ederek iyileştirecek işler üzerinde çalışıyor. Mesela webp formatı bugün Google’ın tüm sitelerindeki görsellerde etkin olarak kullanılıyor. QUIC de bu noktada önemli bir kilometre taşı.

Yapılan testlerde Google arama motoru üzerinde %3'lük bir performans artışı elde edilmiş. "%3 nedir ki?" demeyin çünkü dünyanın belki de en optimize ve internet trafiği en büyük web sayfası olan Google Search için bu rakam çok büyük önem taşıyor. YouTube tarafında ise QUIC ile bağlanıldığında, video izlerken ön bellek yenilemesi %30 daha düşük seviyede gerçekleşmiş. Ayrıca bazı düşük bağlantılarda web sayfaları ciddi manada daha hızlı yüklenmeye başlamış.

QUIC platformunun başarısını görmek ve bu protokolün kullanıldığı sitelere eriştiğinizde bunun farkında olmak isterseniz Google Chrome için geliştirilmiş şu eklentiyi kullanabilirsiniz.

https://chrome.google.com/webstore/detail/http2-and-spdy-indicator/mpbpobfflnpcgagjijhmgnchggcjblin?hl=en

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz