Eskiler, İnternet, İşletim Sistemi

Eski Windows’ları Tarayıcınızda Deneyin!

14.05.2015

Hacı şimdi kalkıp eski Windows işletim sistemlerini makineme kurayım desen imkansız bir iş (işletim sistemi "bu nasıl makina laaaan!" der patlar). Ancak Virtual Machine (Sanal Makine) programlarından kuracaksın da falan filan. İşte adamlar bu işlerle uğraşma diye PCjs, pce-js gibi projeler geliştirmişler ve PC'leri javascript kullanarak (HTML5 sağolsun) tarayıcı üzerinde emüle (simüle de diyollar) etmişler.

http://www.pcjs.org

https://jamesfriend.com.au/pce-js

HTML5 sayesinde browser (tarayıcı) üzerinde bile çalıştırılabilen emulator'ler ile artık işimiz çok daha kolay. Bu projede de Microsoft'un farklı işletim sistemleri için geliştirilen farklı emulator'ler, bu işletim sistemlerini herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan, web tarayıcınızdan çalıştırmanızı sağlıyor.

Windows 1.01

"İlk Windows'a dönmek için ilk Windows gibi düşünmek gerekiyor...". Yok be yok bildiğin linke tıklayacaksın deneyeceksin o kadar :) Windows 1.01 zamanında sabit diskler çok pahalı olduğundan, yalnızca disket sürücüler emule ediliyor.

http://www.pcjs.org/devices/pc/machine/5160/cga/256kb/win101/

Windows 3.0

Microsoft'un en önemli işletim sistemlerinden biri olan Windows 3.0, daha iyi çoklu görev, daha iyi bellek yönetimi ve korumalı mod gibi önemli geliştirmeler getiriyor. Bunun için pce-js emulatörünü kullanıyoruz.

https://jamesfriend.com.au/pce-js/ibmpc-win/

Windows 95

Ve Windows 95 diyebiliriz. Tarayıcı versiyonu sıkıntılı olsa da denemesi güzel bir olay. Windows 95, MS-DOS işletim sisteminin üzerine kurulduğu için DOSBox'ın javascript ile geliştirilmiş versiyonunda test ediyoruz kendilerini. İşletim sistemi ile beraber gelen oyunlara, programlara falan bakabilirsiniz.

https://jamesfriend.com.au/pce-js/ibmpc-win/

Windows 95'ten Windows XP'ye farklı Windows'lar

Virtual Desktop'un web sitesinde farklı Windows 95 sürümlerini, bunun yanında Windows 98, Windows ME, Windows NT Workstation, Windows XP ve Windows 2000 Professional'ı kullanmanız mümkün. Ancak bu işletim sistemlerindeki programların düzgün çalışmayabildiğini söyleyelim. Örneğin Windows 98'de Internet Explorer 4'ü açabilseniz de, onu kullanmanız mümkün olmuyor (haliyle bir de network emulasyonu falan kafayı kırmamış adamlar)

http://www.virtualdesktop.org/complete/index.html

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz