İnternet, Programlama, Yazılım

WebAssembly ile 20 Kat Daha Hızlı Web Uygulamaları!

19.06.2015

Ooo bebek işte bu çılgın bir haber olmuş!

Teknoloji sektörünün olduğu kadar, internet sektörünün de devleri olan Google, Apple, Microsoft ve Mozilla bir araya gelecek WebAssembly isimli bir projeye giriştiler. WebAssembly kapsamında internet tarayıcılarda bytecode (taşınabilir kod veya P-code olarak da bilinir) kullanarak web uygulamalarının yaklaşık olarak 20 kat daha hızlı çalışması sağlanacak.

Bu yukarıda bahsettiğimiz devlerin internet tarayıcıları (browser) olan Chrome, Safari, Edge (Internet Explorer'ın yeni ismi) ve Firefox tarayıcıları, şu anda web uygulamaları için kullanıcı tarafında JavaScript kullanıyorlar. JavaScript, her ne kadar güçlü ve kullanımı kolay bir dil olsa da, ne yazık ki hayal ettiğimiz hızlarda bir çalışma sunmuyor bizlere. Javascript kullanan web uygulamalarında, yüklenme hızları ise asm.js aracılığıyla yönetiliyor ancak .NET ve Java gibi bytecode tabanlı sistemler çok daha hızlı çalışıyor.

Özetlemek gerekirse tarayıcılarda, web uygulamalarında kullanmak üzere, bytecode üreten ve bunu tarayıcıda çalıştırabilecek bir sistem üzerinde çalışıyorlar. Sistem geliştirildikten sonra atıyorum ebolax.asm gibi bytecode'a çevirilmiş (derlenmiş) bir dosyayı çalıştıran tarayıcılar, Javascript'e göre çok daha hızlı bir şekilde bu dosyayı işleyebilecekler.

Bakalım bu proje kapsamında yeni bir programlama dili mi kullanılacak yoksa olan programlama dillerinden biri mi seçilecek (ki halihazırda herkesin bildiği Javascript'i tercih etmek akıllıca olacaktır) ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

WebAssembly sayesinde gelecek olan bytecode temelli tarayıcı yapısı sayesinde, daha önce görmediğimiz hızlarda, neredeyse masaüstü programları tadında bir internet deneyimi yaşayabileceğiz.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz