İşletim Sistemi

Linux Kernel 4.2 ve Cici Özellikleri

06.07.2015

Linus Torvalds'ın "en büyük değişimlerden birisi" diye nitelendirdiği Linux Kernel 4.2 (Linux Çekirdeği 4.2) için sonbahar işaret edilirken, yeni çekirdeğe dair detaylar gelmeye başladı.

Linux 4.2-rc1 test versiyonunun yayımlanması sonrasında yaklaşık 1 milyon yeni kod satırının çekirdeğe eklendiği ve 250 bin satırın da çıkarıldığı açıklandı.

Linux 4.2 çekirdeğinin önemli yeniliklerinden bazıları şöyle (tabi kernel (çekirdek) olduğu için feci derecede alt seviye detaylar):

- AMD GPU çekirdeğinin DRM sürücüsü anahatlarıyla çizilmiş oldu. Tonga tabanlı Radeon R9 285 ile birlikte Fiji ve Carrizo tabanlı da dahil olmak üzere gelecekteki tüm grafik birimlerine destek sunacak sürücülerinin yanında, mevcut Radeon DRM sürücüleri de var olmaya devam edecek. Gelecekteki Catalyst Linux sürücüleri de bu yeni sürücü çekirdeğini temel alacak.

- Radeon RDM sürücüsüne VCE1 video şifreleme desteği eklendi.

- Intel'in Skylake mimarisi içerisinde yer alacak Broxton tabanlı Atom işlemcilere de Linux 4.2 çekirdeği ile destek sağlanıyor. 18 çekirdeğe kadar ölçeklenebilen grafik birimi barındıracak Broxton işlemciler önemli bir performans artışı da sağlayacak.

- Xbox Wireless Controller LED'leri artık çalışıyor. Valve Software ile yapılan işbirliği sayesinde LED'ler XPad sürücüsü üzerinde çalışabiliyor. Ayrıca yeni bir Weida WDT87XX dokunmatik ekran sürücü desteği de eklendi.

- x86 Assembly kodlarından daha fazlası temizlendi böylece yönetilmesi daha kolay hale geldi ve bazı performans artışı elde edilebildi.

- Yeni ARM tabanlı devre kartı ve yongasetlerine de destek sağlandı. Bunlardan bazıları Freescale i.MX7D, ZTE ZX296702 ile 8 adet Cortex-A53 çekirdekli HiSilicon hi6220 yongasetini temel alan 96Boards HiKey şeklinde sıralanıyor.

- Atomik mod ayar desteğinin iyileştirilmesi, DisplayPort MST ile ilgili iyileştirmeler, Adreno A306 desteğinin MSM DRM sürücüsüne eklenmesi şeklinde DRM çekirdek değişimleri.

- Linux 4.1 çekirdeği içerisindeki EXT4'ü temel alan FFS dosya başı şifreleme desteği, GFS2 için performans iyileştirmeleri.

- ACPI 6 NV-DIMM desteği.

- Logitech M560 ve PS3/4 için Sony Motion Controller / Sony Navigation Controller desteği.

- UEFI sistem güncellemelerinin Linux masaüstünden uygulanmasını sağlayan UEFI System Resource Table (UEFI ESRT) desteği.

Genellikle oyun konusunda geliştirmeler yapılmış olan Linux 4.2 çekirdeği için, yaklaşık olarak 7 veya 8 adet test sürümü yayımlanacak ve kullanıcılardan gelen geri dönüşlerle şekillenecek olan Linux Kernel 4.2, sonbahar aylarında da kullanıma sunulacak.

Bakalım bu gelişmeler ışığında Windows Gaming karşısında nasıl bir konuma yükselecek.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz