İnternet, Programlama

Twitch, Flash’dan HTML5’e Geçenler Arasına Katılıyor

24.07.2015

Garibim Flash'ın başına gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmedi walla.

Oyun canlı yayınları konusunda şu anda bir numara olan Twitch, Adobe’nin (Macromedia'ı satın aldıktan sonra Adobe'nin oldu) Flash platformunu terk edenler arasına katılmaya hazırlanıyor. Yapılan açıklamaya göre servis; video oynatıcılarının kontrollerini değiştirip, Flash versiyonu yerine Javascript ve HTML5 seçeneklerine geçiş yapacak.

Arkadaş, Adobe de şu Flash'ı bir adam edemedi yahu. İnternetin günümüzde geldiği noktada Flash veya HTML5 demek, video oynatmakla aynı anlamı taşır oldu aslında. Yani gerekirse baştan kodlayıp, Flash'ın performansını falan coşturması gerekirdi şimdiye kadar Adobe'nin. Hadi bunu yapmadın bari canvas kullanan çılgın bir tool yap (Edge var ama daha halen tam oturtamadılar) ve Flash gibi rahat kullanılsın, millet aramasın Flash'ı.

Flash'ın son zamanlarda açıklarıyla gündeme gelmesi de bu değişim sürecini artıran etkenlerden biri tabi. Yakın zaman önce, bu açıklar yüzünden Flash'dan vazgeçen en önemli firma Mozilla olmuş ve Firefox'tan Flash desteğini kaldırmıştı.

Youtube tarafı da video oynatıcısınının birincil seçeneği olan Flash'ı, HTML5'le değiştiren önemli servislerden biriydi.

Bu ayın başlarında, Facebook baş güvenlik müdürü, artık Flash’ın sonunun geldiğini belirtti. Zaten Flash’ın hiç bir zaman güvenli olduğu söylenemiyordu. Ancak yazılımdaki büyük güvenlik açıkları Temmuz başında Hacking Team tarafından ortaya döküldü.

Yani hacı Flash'ın yavaş yavaş sonuna yaklaşıyoruz senin anlayacağın. Başta da belirttiğim gibi burada en büyük görev Adobe'nin. Flash'ın en sağlam özelliği kullanım kolaylığı. Bir grafiker bile basit durdur başlat komutlarını bilerek, destek almadan çok güzel işler çıkarabiliyor Flash'da. Flash'la kullanımı birebir olan ama Adobe, HTML5 çıktısı veren bir program yaparsa bu iş tatlıya bağlanır.

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz