İşletim Sistemi

Windows 10 Tanıtıldı

01.10.2014

Herkesler Windows 9 çıkacak diye beklerken Microsoft sağ gösterip sol vurdu ve Windows 10'u tanıttı.

Windows 8 iyi bir işletim sistemi olmasına rağmen beklediği başarıyı göremeyen Microsoft, tüm odağını yeni nesil işletim sistemi Windows 10'a çevirmiş durumda ve teknik ön izleme sürümü Windows Insider programı kapsamında bugün kullanıma sunulacak.

Microsoft'un yöneticilerinden Terry Myerson ve Joe Belfiore, Windows 10 şöyle güzel olacak böyle çılgın atacak şeklinde laf salatası yaptılar her yeni üründe her firmanın yapacağı gibi ve bugüne kadarki en gelişmiş platform olduğunu söylediler yine her firmanın yapacağı gibi. Ama biz bu laf salataları yerine Windows 10'un özelliklerine bakalım.

Windows 10 ile eski tip başlat menüsüne yeniden kavuşuyoruz. Microsoft, başlat menüsünü önce kaybettiriyor sonra bulduruyor ve sevindiriyor kullanıcılarını. Yeni başlat menüsü eskisinden daha gelişmiş durumda tabi ki. Windows 8'de başlat tuşuna bastığımız zaman çıkan program listesi artık başlat menüsüne eklenmiş durumda ahanda şöyle :

windows10_1

 

Windows 10 ile gelen babaş özelliklerden birisi de Linux'de falan yüz yıldır kullanılan çoklu masaüstü desteği. Benim şu anda Windows 7'de VirtuaWin programı ile yaptığım birden fazla masaüstü ile çalışabilme özelliği Windows 10'da kendi içinde gelecek. Yapılan demoda 5 adet masaüstü ile çalışıyorlardı ama daha fazlası mümkün olacak mı bilemem (5 adet de hayda hayda yeterli bir sayı aslında). Masaüstü geçişleri için ALT + TAB tuş kombinasyonu kullanılacakmış ve ayrıca görev çubuğunda masaüstü geçişi için yeni bir ikon bulunuyor.

windows10_2

Windows 10 geliştirilmiş bir komut satırıyla beraber geliyor. Aslında bu beklenmeyen bir özellikti çünkü yalnızca pro ve Linux tabanlı kullanıcılar komut satırıyla çok haşır neşir oluyorlar. Yeni komut satırıyla ilgili çok detaylı bir sunum yapılmadı lakin komut satırının artık Ctrl + V ile yapıştırma özelliğini destekleyecek olması harika bir haber kullananlar bilir.

Bu ana konuların dışında daha gelişmiş dokunmatik özellikler, yeni uygulama tutturma özellikleri, gibi tırrık özellikler de cabası.

Windows 7'den gayet memnun olan ben ebolax, Windows 10'a geçmeyi zinhar düşünmem ama Samsung laptop'umda Windows 8 var ve gelen duyumlar doğruysa Windows 10'a geçiş ücretsiz olacak. Eğer böyle bir şey olursa belki Windows 10'a geçirebilirim laptop'u ama o da belki yani :)

windows10_3

Bunları da Oku, Sorucam

Yorum Yok

Yorum Yaz